Wie neemt de hond, jij of ik?

Wanneer je gaat samenwonen met je partner, leef je de eerste periode vaak op een roze wolk. Je bouwt samen een leven op en verkrijgt steeds meer gezamenlijke spullen. Uiteraard wil je er niet bij stil staan wat er gebeurt als je uit elkaar gaat. Gezien je zo erg van je partner houdt, ben je er van overtuigt dat dit nooit zal gebeuren.

Samen heb je een leuke puppy gekocht, die je samen gaat opvoeden. Je bent beiden erg gehecht aan het schattige beestje. Plotseling, als donderslag  bij heldere hemel, krijg je van je partner te horen dat hij/zij bij je weg wil. Er schiet van alles door je heen, want je zag het niet aankomen. Het is inmiddels zeker dat het definitief is, dus er moet van alles geregeld worden. Je ex-partner geeft je nog even mee: “Ik neem de hond, dan kun jij de eettafel met stoelen mee krijgen!”

Nu komt het er op aan, want jij wilt de hond ook. Je bent immers zo gehecht aan dit beestje en wilt dit niet ook nog eens verliezen!

Het verdelen van de spullen bij scheiding of uit elkaar gaan is pure onderhandeling. Ben jij een echte onderhandelaar zoals je ex-partner misschien wel is, of geef je alles maar weg om van het gezeur af te zijn. Het is begrijpelijk dat je door alle emoties, zo snel mogelijk van alles af wilt zijn. Dit is een stuk zelf bescherming die je niet altijd in de hand hebt.

Helaas zien we vaak dat partijen nadien enorm spijt hebben van de dingen die ze vanuit emotie hebben geregeld. Achteraf blijkt dat er tijdens het gesprek geen durf was om zaken uit te spreken vanuit eigen belang. Men was destijds te bang voor de reactie.

Dit is slechts een klein voorbeeld van zaken die geregeld moeten worden wanneer je uit elkaar gaat. Ander voorbeelden zijn: Kinderen, Eigen woning, Financiele zaken etc. etc. Bij de mediator aan tafel komt alles aan bod. Ook kun je onder begeleiding van de mediator, in een voor jouw veilige omgeving, zaken op tafel leggen die voor jou belangrijk zijn. Samen met de mediator worden de onderhandelingen gevoerd en afspraken gemaakt. Weloverwogen beslissingen, waarvan je later geen spijt krijgt vastgelegd in een overeenkomst.

Herken jij jezelf in dit verhaal? Zit je in een soortgelijke situatie? Overweeg dan eens om contact met ons op te nemen. Wij kunnen jullie verder helpen en begeleiden bij het hele proces.